e-kapija
 
Notifications
Clear all

e-kapija

(@nbatocanin)
Member

Poštovane kolege,

Kontaktirali su me iz e-kapije, hoće da im odgovorim na neka pitanja za njihov bilten. Zamolio bih vas da pročitate materijal koji su mi poslali i da napišete ako imate neku sugestiju za neki odgovor.

Hvala.

P.S. Takođe su nam ponudili "predstavljanje u njihovom biltenu", pa ako je neko zainteresovan, javite mi.

Quote
Topic starter Posted : 29/04/2015 7:00 pm
(@melanysoft)
Member

Dragi kolega,

evo šta misli Melany:

1. Udruženje porizvođača softvera postoji od 2006. Godine. Koliko broji članova i koje članice biste istakli?
O: To bi smo i mi voleli da znamo 😉

2. Prema istraživanju koje je sproveo sajt Poslovnisoftver.net o stanju i ponudi poslovnog softvera u 2014 u Srbiji, samo 9,9% kompanija upotreblajvalo je ERP ili neki sličan softver. Koji je razlog tako male upotrebe poslovnog softvera u Srbiji?
O: Nezreo i nestabilan poslovni ambijent + slaba informisanost, predznanje i obrazovanje potencijalnih korisnika. Cena sigurno nije faktor.

3. Kolika je svest domaćih kompanija o korisnosti poslovnih softvera?
O: Otprilike na istom nivou kao i svest o korisnosti zakona o poslovanju.

4. Od kompanija u Srbiji koje koriste poslovne softvere najzastupljeniji je ERP. Koje biste još poslovni softver istakli kao najzastupljenije i zašto je su ta rešenja najpopularnija?
O: Zapravo je najzastupljeniji Excel, pa onda Outlook, pa neki brauzer. Ima i e-banking programa. Popularna su jer zadovoljavaju minimum alata za "uređivanje" poslovanja.

5. Iz kog sektora kompanije najviše koriste poslovni softver i zašto?
O: Naše iskustvo se odnosi pre svega na ERP bazirane programe. Prve su računovodstvene agencija, jasno, jer od toga žive. Zatim ide trgovina (distribucija, veleprodaja, pa maloprodaja), a onda svi ostali. Verujem da sve banke koriste poslovni softver.

6. Šta proizvođači poslovnog softvera u Srbiji navode kao glavne probleme u poslovanju na našem tržištu?
O: Uglavnom sve što muči i ostale grane naše privrede.

7. Šta kompanije koje koriste poslovni softver zameraju proizvođačima poslovnog softvera u Srbiji?
O: Pre svega brzinu odziva, kvalitet implementacije, pa samim tim i upotrebnu vrednost odnosno količinu problema u radu sa programima.

8. Univerzalnog rešenja nema, ali čime kompanije treba da se vode prilikom odabira poslovnog softvera? Kako da znaju da li je softver baš za njih? Kako da procene kvalitetnog proizvođača?
O: Reference, reference, reference...pa onda radni staž, broj zaposlenih. Softver bez dobre podrške ništa ne vredi.

9. Trenutno dominiraju desktop aplikacije poslovnog softvera sa skoro polovinom ukupnih rešenja na tržištu. Koji su prednosti i nedostaci desktop aplikacija, a koje cloud rešenja?
O: ERP je kategorija koja tradicionalno naginje ka "inhouse" rešenjima. Delom to uređuju i zakoni, ali osnovni problem držanja podataka na nepoznatom mestu je nesigurnost i nepoverenje u nepoznato mesto. Uz tehnologije koje omogućavaju jednostavan pristup lokalnim ERP-ovima sa bilo kog mesta poništena je osnovna prednost "cloud" rešenja. Mit o "uštedi na hardveru" je apsolutna neistina na iole duže staze.

10. Čini se da se sve više priča o poslovnim softverima u cloudu, a neka predviđanja su da će u narednih pet godina cloud potpuno potisnuti ta rešenja. Kako Vi videte dalje pravce razvoja po tom pitanju?
O: Cloud je već dovoljno dugo prisutan. Sumnjam da će se odnosi bitno menjati u narednih pet godina.

11. Kakvi su planovi Udruženja proizvođača softvera za naredni period?
O: To bi smo i mi voleli da znamo 😉

Pozdrav,
Milan Oparnica

ReplyQuote
Posted : 29/04/2015 8:03 pm
(@nbatocanin)
Member

Milane, hvala na sugestijama.

Tačan broj članova ne znam ni ja, procena je između 30 i 60 firmi. Ali ne sumnjam da ako država uvede neku elementarnu nepogodu da će taj broj lako preći 100 😉

Pitanje za upotrebu "ERP isli sličnog softvera" je loše postavljeno. Verovatno se misli na ono što se deklariše kao ERP, a svi znamo da je to jako rastegljiv pojam i više marketing nego stvarna podela. Koliko znam, istraživanja pokazuju da preko 90% preduzeća koristi poslovni softver. E sad, kvalitet tih programa jeste upitan.

Što se planova tiče, mogu da kažem svoje planove: pokušaću u narednom periodu da aktiviram UpssNet. Posle toga ću organizovati skupštinu UPSS na kojoj ću podneti ostavku - bio sam i previše dugo na ovom mestu i moraće neko drugi da me zameni. Naravno, pomagaću novom rukovodstvu koliko god mogu. Naravno, ovo je informacija za vas, ne za e-kapiju 🙂

Pozdrav, NB

ReplyQuote
Topic starter Posted : 30/04/2015 4:03 am
(@melanysoft)
Member

Nema na čemu Nenade, zadovoljstvo je odazvati se pozivu udruženja.

Kakva pitanja takvi i odgovori 😉
Ako se uzmu u obzir preduzeća koja postoje samo na papiru, poljoprivrednici, zanatlije, fantomi...možda onih 9% i nije toliko pogrešno.

Iznenadio si me najavom plana za UPSS, pozdravljam sazivanje skupštine a o prihvatanju ostavke ćemo tom prilikom...
UPSS bi mogao biti od mnogo veće koristi kad bi se okupljali i bez "elementarnih nepogoda".

Srdačan pozdrav,
Milan Oparnica

ReplyQuote
Posted : 30/04/2015 2:23 pm
Share: