Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o elektronskom fakturisanju i Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o porezu na dodatu vrednost doneti su 2. avgusta 2024. godine.

Ovi pravilnici su stupili na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”, a primenjivaće se od 1. septembra 2024. godine.

Udruženje proizvođača softvera Srbije (UPSS) je kroz saradnju sa Ministarstvom finansija dobilo informaciju o karakteru izmena i dopuna mesec dana pre nego što su objavljene. Te informacije nisu bile dovoljne za početak radova. U očekivanju konačne verzije razvojne dokumentacije i testnog okruženja dočekali smo poslednju nedelju pred planirano puštanje sistema.

Iako imamo razumevanja za proceduralne radnje unutar Ministarstva finansija moramo izraziti zabrinutost članova UPSS zbog neprimereno kratkih rokova za detaljno izučavanje i implementaciju izmena u poslovne i računovodstvene programe koje proizvodimo.

Problemi koji su nastupili su sledeći:

  1. Veoma kratki rokovi za realizaciju i implementaciju izmena u programima koje privreda koristi. Potrebno je analizirati zahteve Ministarstva finansija, napraviti plan izmena na postojećim programima, uraditi izmene u softveru. Zvanično objavljena dokumentacija Ministarstva finansija je oskudna i nepotpuna. Postoje pojmovi koji su nejasno definisani. Nedostaju objašnjenja i primeri evidencije nekih graničnih poslovnih zapisa.

  2. Provera rada, odnosno testranje izvršenih izmena na softveru, nije moguća pošto demo verzija SEF-a (Sistema elektronskih faktura) još uvek nije puštena u rad, tako da imamo prazan hod a vreme teče.

  3. I poslednji je problem, ne samo tehničke prirode, instalacija novih verzija naših programa na opremu korisnika i njihova obuka za rad po novim pravilima.

UPSS je pokušao u razgovorima sa Ministarstvom finansija da prolongira rokove za početak primene pravilnika, ali predlog nije prihvaćen.

Očekuje se da će programeri rešiti sve probleme i da će privreda nesmetano da nastavi sa radom od 1. septembra 2024. godine kada počne primena novih Pravilnika.

Članovi UPSS će kao i do sada pomoći jedni drugima da se proces olakša, ali apelujemo na Ministarstvo finansija sa jedne strane i korisnike naših programa sa druge da razumeju da je pred nama komplikovan posao koji se mora uraditi u izuzetno kratkom roku. Ovo naročito važi za knjigovođe kojih se izmene i dopune najviše dotiču. Sigurni smo da će softverske firme dati sve od sebe da posao završe na vreme, ali i pored toga očekujemo brojne probleme jer je za ovako veliki projekat potrebno i više meseci rada. 

image_pdf
Kategorije: Saopštenja