Ministarstvo finansija Republike Srbije

Sektor za digitalizaciju

Kneza Miloša 20
11000 Beograd

 

Poštovani,

Obraćam vam se kao predsednik Udruženja Proizvođača Softvera Srbije koje okuplja preko 60 kompanija – domaćih proizvođača poslovnog (ERP) softvera.

Naše članice su nedavno putem zvaničnog mejla sa vaše adrese dobile obaveštenje o izmenama i dopunama SEF portala u kom između ostalog stoji sledeći podatak:

Листа измена које су део ажурирања 3.4 објављена је на порталу:
СЕФ ажурирање 3.4 доступно на демо окружењу система.

СЕФ ажурирање 3.4 ће бити доступно на продукционом окружењу 27.06.2023.

Kako je navedeno – dva podatka su promenila nazive, ali nije precizirano da li će stari nazivi biti upotrebljivi od tog dana ili ne.

Zbog izuzetne važnosti i uticaja koji SEF ima na krajnje korisnike gotovo svi naši članovi su bili primorani da u noć između 26.06. i 27.06 izvrše ažuriranje svojih softvera.

Radi se o ogromnom poslu koji je sproveden na hiljadama radnih stanica.

Verujem da možete da predpostavite koliko je radnih sati utrošeno u poduhvat koji je nastao bazičnom nepažnjom pri definisanju naziva.

Postoji nekoliko načina na koji se ovo moglo izbeći, ali to je druga tema.

Ono što je usledilo 27.06. blagim žargonom se može opisati kao “hladan tuš”. Najavljene izmene u produkciji su izostale.

Ispada da su proizvođači uložili ogroman trud da pokvare svoj softver jer novi nazivi nisu bili funkcionalni.

Zbog svega smo stavljeni u izuzetno neprijatnu poziciju:  zaustaviti privredu ili uložiti dodatni napor pa prepraviti nazive i ponovo ažurirati programe. I to u neverovatno kratkom vremenskom okviru.

Dragi i poštovani, ovakve i slične stvari se dešavalju od početka rada SEF portala i, da budemo otvoreni, ne vidimo kada će prestati.

Razumemo da je pokrenut ozbiljan i sveobuhvatan projekat od izuzetne važnosti za našu privredu, ali u isto vreme ne osećamo razumevanje sa vaše strane za situaciju u kojoj se nalaze inženjeri koji vaše ideje sprovode u delo.

Molim vas da me ozbiljno shvatite kada kažem da raspoloženje postaje kritično.

Ljudi su umorni od svega, žele da promene branšu. Programeri u koje su uložene godine profilisanja u sferi poslovnog softvera prete otkazima.

Za prevazilaženje problema i dovođenje kompletnog sistema do željenog stanja smatramo da nam treba direktan kanal za komunikaciju sa projektantima/proizvođačima SEF portala.

Naše Udruženje okuplja profesionalce sa decenijskim stažom u oblasti poslovonog softvera. U korektnu i produktivnu komunikaciju nema razloga da sumnjamo.

Nije prihvatljivo da za molbe, predloge i prijavu problema i dalje koristimo neefikasni javni mejling sistem.

Najljubaznije molimo da na ovu temu u što kraćem roku organizujemo sastanak sa odgovornim licima.

U nadi u pozitivan ishod srdačno vas pozdravljam,

Milan Oparnica

predsednik Udruženja proizvođača softvera Srbije

Kategorije: Aktivnosti UPSS