Beograd, 29. maj 2006.

Poštovani,

Razvoj domaćeg softvera je delatnost od izuzetnog značaja za Srbiju i njenu privredu. Na žalost, kod nas je ova delatnost u veoma lošem položaju, najviše zbog neadekvatnog odnosa državnih organa prema softverskim firmama. Situacija se dodatno pogoršala uvođenjem novog Zakona o fiskalnim kasama koji po prvi put uvodi obavezu sertifikacije softvera koji upravlja fiskalnim uređajima. Primena ovog zakona po trenutnom tumačenju državnih organa može naneti nesagledivu štetu domaćim firmama koje razvijaju softver. Loše stanje u privredi, kao i uvođenje PDV na softver i hardver uticali su na smanjenje prometa u informatičkom sektoru za čak 30% u prošloj godini (po zvaničnim podacima).

Kako bi se popravila trenutna jako loša situacija, osnovano je profesionalno udruženje softverskih firmi – Udruženje proizvođača softvera Srbije (UPSS). Članstvo UPSS trenutno čini više od osamdeset domaćih firmi koje se bave izradom softvera. Zadaci udruženja su zastupanje interesa domaćih softverskih firmi, borba protiv piraterija, kao i opšte poboljšanje stanja informacionih tehnologija u Srbiji.

Pozivamo Vas da aktivno pratite naš rad u narednom periodu. Najnovija obaveštenja o našim aktivnostima možete dobiti prijavljivanjem na našu mail listu ili na sajtu udruženja (www.upss.rs). Ukoliko želite da primate obaveštenja, molimo Vas da odgovorite na ovaj mail.

Za UPSS,

Nenad Batoćanin

Kategorije: Saopštenja