Ministarstvo finansija Republike Srbije
Sektor za digitalizaciju
Kneza Miloša 20
11000 Beograd

Predmet: Predlog za automatizaciju izjava o nekorišćenju PDV

Opis problema: Prema odredbama propisa o PDV i propisa o elektronskom fakturisanju firma koja stornira fakturu poslatu na SEF ili pošalje knjižno odobrenje mora da nabavi izjavu kupca u kojoj on potvrđuje da nije koristio ili je umanjio PDV po toj fakturi odnosno knjižnom odobrenju da bi mogla da umanji PDV. Trenutno se izjave kreiraju ručno i razmenjuju u papirnom obliku ili mejlom, na osnovu čega se kasnije knjiži PDV sa pomenutih dokumenata. To stvara dodatnu dokumentaciju i predstavlja opterećenje za firme. Automatizacija ovog procesa bi značajno pomogla svim firmama koje koriste SEF.

Predlog rešenja: Rešenje podrazumeva dodavanje novog polja za svaku e-fakturu:

PdvPotvrdaDatum – datumsko polje, datum izdavanja potvrde

Ovo polje se popunjava kada kupac potvrdi da nije koristio PDV po tom dokumentu. Na primer, posle slanja fakture primeti se greška i prodavac stornira fakturu. Kupac tada dobija novu opciju na toj fakturi “Izjava” preko koje može dati izjavu da po tom dokumentu nije korišćen PDV:

Kada kupac aktivira ovu komandu, dobija formu sledeće sadržine:

Ukoliko kupac aktivira komandu za potvrdu, u polje PdvPotvrdaDatum se upisuje tekući datum. Na taj način prodavac dobija mogućnost da sa SEF preuzme PDF u kome se nalazi tekst identičan ovoj formi. Na primer, sada forma za pregled poslatih faktura kod prodavca može izgledati ovako:

Prodavac može izjavu da iskopira u svoju dokumentaciju i nastavi knjiženje na uobičajeni način. Rešenje ne zahteva trajno čuvanje PDF izjave, čime se štedi prostor i ubrzava obrada, ali ako je neophodno, moguće je napraviti i trajno čuvanje izjave u nekom e-formatu.

Posle ove akcije nije moguće menjati status e-fakture.

Primer je dat za rad preko SEF korisničkog portala, ali opisane komande je potrebno podržati i preko API interfejsa.

Prednosti predloga: Ovakva jednostavna dorada SEF bi značajno olakšala poslovanje firmi i doprinela bržem rešavanju statusa storno faktura i knjižnih odobrenja. Dodatna pogodnost je u tome što SEF sada ima informaciju o tome da li je po nekoj storno fakturi ili knjižnom odobrenju dobijena izjava, pa može odgovarajuće knjiženje da obavi automatski bez potrebe za evidentiranjem u Zbirnoj evidenciji PDV/EPP.

 

Beograd, 30.09.2024.

Udruženje proizvođača softvera Srbije

image_pdf
Kategorije: Aktivnosti UPSS